Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ με τον Γιάννη Μαΐστρο

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ

με τον Γιάννη Μαΐστρο

Πανεπιστημιακό, Αντιπρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ

(Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού)

Στο «ΠΑΝΘΕΟΝ», την Τρίτη 16/12/08, ώρα 8μμ

με θέμα : Οι δυνάμεις της νεολαίας και της εργασίας

αντιμέτωπες με κράτος της λιτότητας και της καταστολής



Η οργή και ο αποτροπιασμός για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξη, το Σαββατόβραδο 6 Δεκέμβρη, ξεχειλίζουν απ΄ όλες τις γωνιές της χώρας, ξυπνώντας αποτρόπαιες μνήμες του παρελθόντος, που φαίνεται να ξανάρχεται την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Το εγκληματικό χέρι, που όπλισε η αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης και που στέρησε αναίτια και προκλητικά τη ζωή ενός παιδιού, καθώς και τα ΜΑΤ, που τόσες μέρες επιτίθενται σε νεολαίους και εργαζόμενους, που διαδηλώνουν ενάντια στην αντιδημοκρατική εκτροπή της χώρας, αποτελούν την άλλη πλευρά του νομίσματος της αντιλαϊκής πολιτικής. Η κρατική τρομοκρατία αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της αντεργατικής-αντιεκπαιδευτικής-αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Ήταν θέμα χρόνου η κυβέρνηση των ληστών να γίνει και κυβέρνηση δολοφόνων, όπως ήταν θέμα χρόνου το χτύπημα των δικαιωμάτων της νεολαίας, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τα μέτρα τύπου Μίχαλου, οι ξέφρενες ιδιωτικοποιήσεις, οι απανωτές θυσίες του λαού, να τροφοδοτήσουν ένα τσουνάμι οργής και αγανάκτησης που ξετυλίγεται στις μέρες μας.

Η κυβέρνηση των σκανδάλων και του Βατοπεδίου, της «ζαρτινιέρας» και της δολοφονίας προσφύγων που ζητούν άσυλο, της απαγωγής Πακιστανών, των δομημένων ομολόγων και της αποψίλωσης του ελάχιστου εναπομείναντος κοινωνικού κράτους, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την επόμενη περίοδο. Όλο και περισσότεροι θα διαβαίνουν, «δια πυρός και σιδήρου» και κάτω από την μπότα της καταστολής, στο κοινωνικό περιθώριο της ανέχειας και εξαθλίωσης, της ανεργίας, της ανασφάλειας και της εργασιακής περιπλάνησης. Το τεράστιο βάρος της κρίσης θα το επωμιστεί εξ ολοκλήρου ο εργαζόμενος λαός και οι πρώτοι που θα τσουρουφλιστούν δεν μπορεί να είναι άλλοι, από τη νεολαία. Η «υπεύθυνη» στάση του ΠΑΣΟΚ δηλώνει την ουσιαστική συναίνεση σ’ αυτή τη στρατηγική που μέχρι χθές εξάλλου την υπηρετούσε.

Η πρωτοφανής δράση των κατασταλτικών μηχανισμών στο Καρβουνάρι, που χτύπησαν τους κατοίκους, που υπερασπίζονταν το χωριό τους, οι ποινές που τα δικαστήρια πρόσφατα επέβαλαν σε μέλη της Επιτροπής Αγώνα, οι προσαγωγές φοιτητών και συνδικαλιστών οικοδόμων για την συνδικαλιστική τους δράση και κυρίως οι κακοποιημένοι μετανάστες, που συχνά-πυκνά φθάνουν στο Κ.Υ. Ηγ/τσας, δείχνουν ότι η κρατική τρομοκρατία δεν βρίσκεται μακριά από τον τόπο μας.

Ύποπτος παραμένει και ο «συναγερμός» για δήθεν επέλαση τουριστο-κουκουλοφόρων που θα…«τα έσπαγαν» σε Ηγουμενίτσα-Παραμυθιά. Ενεργοποιήθηκε και εδώ, το οργανωμένο σχέδιο αναβίωσης των κακόφημων αντι-συγκεντρώσεων αγανακτισμένων πολιτών, αξιοποιώντας την δικαιολογημένη ανησυχία και αγωνία εμπόρων και μαγαζάτορων. Ένα φτηνό κόλπο που είδαμε να παίρνει σάρκα και οστά σε Πάτρα, Κομοτηνή κ.α. και που μάταια κάποιοι εγκέφαλοι υπολογίζουν ότι θα μπορούσε να ανατρέψει το κλίμα καθολικής αντίδρασης στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Αποτελεί πρωταρχικό χρέος κάθε δημοκράτη όχι μόνο η έκφραση της συγκίνησης και της οργής απέναντι στην δολοφονία και την κρατική τρομοκρατία, αλλά το πώς η αντίδραση αυτή να συναντηθεί με τους αγρότες που αντιπαλεύουν την καταστροφή τους, τους φοιτητές που προασπίζουν τη Δημόσια Παιδεία, τους εργάτες που υπερασπίζονται το μεροκάματο και την ασφάλισή τους. Να συναντηθεί με το πλατύτερο κίνημα υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών του λαού και της νεολαίας, που κατακτήθηκαν με αίμα.

ΚΑΤΩ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μαζική, οργανωμένη, λαϊκή αντίσταση για την υπεράσπιση

των δημοκρατικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΕΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Θεσπρωτία της αντίστασης και του αγώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου