Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Πέθανε ο αντιστασιακός τραγουδοποιός Πάνος Τζαβέλας


Έφυγε χθες από την ζωή σε ηλικία 84 ετών ο Πάνος Τζαβέλας. Μετά την μεταπολίτευση του 1974 ήταν ο άνθρωπος που διέδωσε τα αντάρτικα τραγούδια στις νεώτερες γενιές.

Ο Πάνος Τζαβέλας ξεκίνησε την αγωνιστική δράση στην διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής. Μαθητής στην Κοζάνη, οργανώθηκε στην οργάνωση νεολαίας της ΕΠΟΝ και αργότερα πολέμησε τους κατακτητές μέσα από τις τάξεις του ΕΛΑΣ. Στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου κατατάχτηκε στον ΔΣΕ(Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας). Τραυματίστηκε στις μάχες χάνοντας το δεξί του πόδι, συνελήφθη από τις κυβερνητικές δυνάμεις και καταδικάστηκε τρεις εις θάνατο αλλά δεν εκτελέστηκε.

Το 1959 αρρώστησε βαριά και μεταφέρθηκε για θεραπεία στην Σοβιετική Ένωση. Το 1965 επέστρεψε στην Ελλάδα και το 1968 συνελήφθη από την δικτατορία. Αποφυλακίσθηκε για λόγους υγείας το 1971 . Μετά το 1974 τα αντάρτικα τραγούδια ήρθαν στο προσκήνιο και ο Π.Τζαβέλας γνώρισε για αρκετά χρόνια την αποθέωση στις κατάμεστες μπουάτ της Πλάκας.

Είχε γράψει αρκετά τραγούδια που στιγμάτιζαν την κοινωνική συμβατικότητα, όπως για τον "κυρ Παντελή". Διατήρησε την ανθρωπιά και το αγωνιστικό του πνεύμα μέχρι το τέλος της ζωής του.

(tvxs.gr)

Ο κυρ - Παντελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου