Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Κείμενο αποχώρησης των αγωνιστών Λ.Απέκη & Γ.Μαϊστρου από τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Πανεπιστημιακών

Κείμενο αποχώρησης των αγωνιστών Λ.Απέκη & Γ.Μαϊστρου από τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Πανεπιστημιακών, την παράταξη που είχε πρωτοστατήσει στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, έχοντας την πλειοψηφία στην ΠΟΣΔΕΠ.

Φίλοι και φίλες της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ,
Ο έλεγχος της ΠΟΣΔΕΠ από το μπλοκ της «ανακατάληψης» (ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική πτέρυγα ΣΥΝ, ΝΔ), όπως φάνηκε από τα πρώτα κιόλας δείγματα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί, διαμορφώνει πολύ αρνητικό κλίμα για τον αγώνα υπεράσπισης του δημόσιου πανεπιστήμιου και
για την αποτροπή της νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης.
Δυστυχώς, ενώ η συγκυρία απαιτεί εγρήγορση και διαρκή αγώνα για να ανατραπεί αυτό το αρνητικό δεδομένο, η εξέλιξη στην πολιτική που επικράτησε τελικά, και ακολουθείται μετά το Συνέδριο από τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, δεν ανταποκρίνεται, κατά την εκτίμησή μας, σε αυτές τις
απαιτήσεις.

· Ξεκίνησε με πολεμική κατά των εκπροσώπων στην προηγούμενη ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ και την φθορά τους για τη στάση τους στην Ομοσπονδία.
· Ακολούθησε η άρνηση πολιτικής συζήτησης μέσα στη ΣΥΣ για την πολιτική
αντιπαράθεση και την κρίση εμπιστοσύνης που οδήγησε σε κατάσταση ρήξης, (αγνοώντας τον απολογισμό που κατατέθηκε από τους τέσσερις εκπροσώπους στην ΕΓ)

Καταστάσεις που οδήγησαν τους υπογράφοντες να μην επιδιώξουν ούτε καν την υποψηφιότητά τους για το 9ο Συνέδριο, γεγονός που επίσης δεν απασχόλησε τη ΣΥΣ.
Ακολούθησαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου:
· Η προσπάθεια επιβολής άλλου κειμένου για τον προγραμματισμό δράσης, παρά την ύπαρξη κοινού κειμένου σύγκλισης που είχε διαμορφωθεί σύμφωνα με διαδικασία που αποφασίστηκε από τη ΣΥΣ
· Η μη τήρηση των κανόνων που συμφωνήθηκαν, με αποκλεισμό των διαφορετικών απόψεων και εξαφάνιση προσώπων που θα σηματοδοτούσαν τη συνέχεια της προηγούμενης ηγεσίας στην τελική εκπροσώπηση της ΣΥΣ στη νέα ΔΕ και την ΕΓ (έτσι, δεν θεωρήθηκε εκλόγιμος σύντροφος για το οποίο, εκτός των άλλων, εκκρεμεί ποινική δίωξη εις βάρος του για συνδικαλιστική δράση).
· Οι προσπάθειες συνεργασίας, μέσα στο συνέδριο, με τις αντίπαλες παρατάξεις που μας πολέμησαν λυσσαλέα (κοινά κείμενα ψηφισμάτων με ΑΡΜΕ, ΚΙΠΑΝ).

Μετά τη συγκρότηση της νέας ηγεσίας στην ΠΟΣΔΕΠ, ακολούθησαν:
· Οι παλινωδίες στις θέσεις που παρουσιάζονται από τους εκπροσώπους της ΣΥΣ στη νέα ΔΕ, όπου, ενώ η εγκατάλειψη της θέσης κατά της διαδικασίας της Μπολόνια από τη νέα ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ αναφέρθηκε ως λόγος αποχώρησης των εκπροσώπων της ΣΥΣ από τη πρώτη συνεδρίαση της ΔΕ. Αμέσως μετά ήρθε
· το “Υπόμνημα” της ΣΥΣ προς το ΥΠΕΠΘ, όπου αγνοούνται τόσο η θέση κατά της Μπολόνια όσο και οι περισσότερες θεσμικές θέσεις της ΣΥΣ (νόμος Γιαννάκου, “πρότυπος” εσωτερικός κανονισμός, “αξιολόγηση”, πιστωτικές μονάδες, κ.ά.).

Με τις επιλογές, ενέργειες, θέσεις, πράξεις και παραλείψεις που ακολουθεί η ΣΥΣ, σταδιακά ακυρώνονται, κατά την εκτίμησή μας, θεμελιώδεις κατακτήσεις της ΣΥΣ, της ΠΟΣΔΕΠ και του πανεπιστημιακού κινήματος.
Κατά την εκτίμησή μας, με αυτή την πολιτική δεν διασφαλίζεται, τόσο στη ΣΥΣ όσο και στην ΠΟΣΔΕΠ, η συνέχεια και η συνέπεια στις κατακτημένες θέσεις και στην αγωνιστική στάση για την αποτροπή της αναδιάρθρωσης, η συμπόρευσή μας με το μαχόμενο φοιτητικό κίνημα και το
κίνημα παιδείας.
Είναι πολύ οδυνηρό για μας αυτή η στάση και πολιτική να μας υποχρεώνει να μη συμμετέχουμε στη λειτουργία αυτής της συλλογικότητας, της ΣΥΣ, μετά από πάρα πολλά χρόνια κοινών αγώνων.

Συντροφικά
Λάζαρος Απέκης, Γιάννης Μαΐστρος
Απρ. 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου