Δευτέρα, 11 Μαΐου 2009

Φοιτητικές εκλογές 2009

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές διεξάγονται σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, η οποία έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στην ένταση της επίθεσής της εναντίων των εργασιακών δικαιωμάτων, των δημοκρατικών ελευθεριών και φυσικά της εκπαίδευσης και των κατακτήσεων του φοιτητικού κινήματος.

Για μια ακόμη φορά το ΥΠΕΠΘ φόρεσε τον μανδύα τού «καλοπροαίρετου συνομιλητή» στα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία προτίθεται μάλιστα να συζητήσει, κατά την ακριβή φράση τού Σπηλιωτόπουλου, «από μηδενική βάση». Ας λησμονήσουμε λοιπόν, προσωρινά, την οικονομική απαξίωση -έως εγκατάλειψη- της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ας παραγνωρίσουμε την υπόσκαψη της λειτουργίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ με την εφαρμογή του νόμου-πλαισίου και την επιβολή του ταξικού διαχωρισμού της βάσης του 10, ας αφήσουμε στην άκρη τους καλοκαιρινούς νόμους για την αναγνώριση ΚΕΣ και ΕΕΣ αλλά και την προηγούμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να αναθεωρήσει το άρθρο 16 και να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια, ας ξεχάσουμε τις στημένες δικαστικές αποφάσεις-εντολές της Ε.Ε. για αναγνώριση των κολεγίων, με τις οποίες πρόθυμα έσπευδε να «συμμορφωθεί» ο ανασχηματισμένος σήμερα Στυλιανίδης.

Η συνολικότερη επίθεση στην εκπαίδευση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο και το δικό μας παράρτημα. Συγκεκριμένα, τα τμήματα Τουριστικών και Ιχθυοκομίας οδηγούνται στο κλείσιμο λόγω έλλειψης φοιτητών αλλά και λόγω των χειρισμών της Διοίκησης του ΤΕΙ Ηπείρου με τη μείωση των εργαστηριακών βοηθών και τις μεθοδεύσεις για το λουκέτο στο τμήμα Τουριστικών. Παράλληλα προβαίνει σε ενέργειες, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Α. Μπέζα και την τοπική αυτοδιοίκηση για την ίδρυση του τμήματος Οπτικομετρίας, με τη σύμπραξη μάλιστα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσω ΣΔΙΤ, πράγμα που αποτελεί έναν τρόπο εισαγωγής ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στην εκπαίδευση. Επιπλέον μεθοδεύουν τη λειτουργία του νέου τμήματος χωρίς την ύπαρξη των κατάλληλων υποδομών πράγμα που θα οδηγήσει σε περεταίρω υποβάθμιση των σπουδών των νέων αλλά και των ήδη υπαρχόντων φοιτητών.

Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε δείξει μέσα από τη δράση μας στο σύλλογο, ποιος πρέπει να είναι ο τρόπος διεκδίκησης των αιτημάτων μας. Με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις όπου οι ίδιοι οι φοιτητές αποφασίζουν για τον εαυτό τους, χωρίς τη λογική της υποκατάστασης, κάτι που έχουμε επιτύχει τα τρία τελευταία χρόνια. Με τη μαχητική συμμετοχή του συλλόγου μας στη Γενική Συνέλευση του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα αναγκάσαμε για πρώτη φορά τη διοίκηση να ασχοληθεί πιο σοβαρά με τα προβλήματα του παραρτήματός μας προβαίνοντας και σε άμεσες ενέργειες όπως π.χ. η μεταφορά της λέσχης.

Παράλληλα όμως δεν έχουμε την αυταπάτη πως τα προβλήματα που βιώνουμε στο χώρο των σπουδών μας μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσα στα στενά πλαίσια του παραρτήματός μας. Γι’ αυτό και πάντα υποστηρίζαμε την ανάγκη για πανελλαδικό συντονισμό του φοιτητικού κινήματος καθώς και το ενιαίο μέτωπο με το εργατικό κίνημα, με σκοπό όχι μόνο την καλύτερη αποτροπή των επιθέσεων του κεφαλαίου σε όλα τα μέτωπα, αλλά και την ανατροπή του συστήματος που γεννάει τις επιθέσεις αυτές.

Σ’ αυτά τα πλαίσια η Πρωτοβουλία Φοιτητών, για τρίτη συνεχή χρονιά, παίρνει μέρος στην εκλογική διαδικασία διεκδικώντας τη στήριξη των φοιτητών του Παραρτήματός μας.
 • Δημόσια και Δωρεάν Τριτοβάθμια εκπαίδευση
 • Κανένας διαχωρισμός ΑΕΙ – ΤΕΙ, ενιαία Πανεπιστημιακή εκπαίδευση
 • Όχι στην απάτη του «εθνικού διαλόγου» για την παιδεία, να αντιταχθούμε στους σημερινούς αντιδραστικούς σχεδιασμούς του ΥΠΕΠΘ για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ
 • Κατάργηση της βάσης του 10, ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
 • Όχι στην αναγνώριση των κολεγίων, των ΚΕΣ και ΕΕΣ. Να πάψει η οικονομική και θεσμική εγκατάλειψη της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
 • Όχι στον νόμο-πλαίσιο, καμία εφαρμογή των διατάξεών του
 • Ενεργοποίηση των φοιτητικών οργάνων και των συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών στις σχολές
 • Φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα αφυπνισμένο, μαζικό, αγωνιστικό
 • Βελτίωση των συνθηκών φοίτησης με αύξηση των δαπανών για την παιδεία
 • Μαζικοί διορισμοί στην εκπαίδευση και μονιμοποίηση των ωρομισθίων
 • Ενάντια στην προσπάθεια κατάργησης του ασύλου. Πέρασμα του ελέγχου του στους φοιτητικούς συλλόγους
 • Καμία ποινικοποίηση των αγώνων, κατάργηση όλων των τρομονόμων
 • Ενάντια στο ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον εθνικισμό
 • Σύνδεση εργατικού και φοιτητικού κινήματος

1 σχόλιο: