Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Μετανάστες και ρατσισμός


Ο εικοστός αιώνας τέλειωσε. Στο πέρασμά του άφησε ως παρακαταθήκη ζοφερές  μνήμες από δύο παγκοσμίους πολέμους που γεννήθηκαν από ολοκληρωτικά καθεστώτα. Αν και σήμερα διανύουμε τον εικοστό πρώτο αιώνα, έχουμε προσκολληθεί στην ανάλυση, στην εξήγηση και στην κριτική ερμηνεία του ολοκληρωτισμού. Αυτή η τάση που παρατηρείται παγκοσμίως, μας έχει οδηγήσει μακριά από τα σύγχρονα και πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα, που πλέον  η ανθρωπότητα καλείται γρήγορα να τα επιλύσει, όχι πρόχειρα, αλλά υπεύθυνα και ώριμα. Σήμερα οι κοινωνίες του δυτικού κόσμου παρουσιάζουν μία αποσύνθεση: ναρκωτικά, διακίνηση όπλων και λευκής σαρκός, παιδική εγκληματικότητα και πορνεία, λαθρεμπόριο πάσης φύσεως, διαφθορά και αναξιοκρατία, ανεργία, πρόσφυγες και μετανάστες που ψάχνουν απεγνωσμένα μια νέα ζωή στις "πολιτισμένες χώρες" υποδοχής τους.
Είπαμε: μετανάστες και πρόσφυγες. Πρόσφυγας  είναι το πρόσωπο που αναγκάζεται από πιεστικές καταστάσεις να εγκαταλείψει τον τόπο της μόνιμης διαμονής του και να καταφύγει αλλού. Οι λόγοι δύο: πρώτα απ' όλα η πολιτική κατάσταση της χώρας του ατόμου και δεύτερον συχνά οι πρόσφυγες είναι και άνθρωποι των οποίων η χώρα τους βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Μετανάστης είναι το πρόσωπο που αναγκάζεται λόγω οικονομικής κατάστασης της χώρας του να την εγκαταλείψει για να βρει αλλού καλύτερη τύχη.   
 Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά μετανάστευσης και προσφυγιάς στον 20 αιώνα. Σήμερα η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό υποδοχής μεταναστών και προσφύγων. Ανέτοιμη, χωρίς θεσμικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει και την ίδια και όσους εισρέουν σε αυτή αντιμετωπίζει μετανάστες και πρόσφυγες ρατσιστικά. Τα δικαιώματά τους καταπατώνται και τους αποδίδεται επίσης η αύξηση της εγκληματικότητας. Όμως: Ζουν και εργάζονται πολλοί νόμιμα ή παράνομα κάτω από άθλιες συνθήκες, συχνά ανασφάλιστοι αλλά σίγουρα και κάθε ένας από αυτούς ως persona non grata.  Ο φόβος των Ελλήνων προς τους ξένους  και ο ρατσισμός που αντιμετωπίζουν μετατρέπονται και  σε αυτούς σε ρατσισμό και πράξεις εκδίκησης απέναντι στο λαό που φιλοξενούνται. Ο κατάλογος δε φαίνεται να έχει τελειωμό. 
Βέβαια το να συζητά κανείς και να προβληματίζεται πάνω σε όλα όσα ειπώθηκαν θέλει αντοχή και γερά νεύρα. Προπάντων  θέλει και συνείδηση. Αλλά αυτήν, προτιμούν  οι περισσότεροι να την υπνωτίζουν. Κλείνονται στο πλούσιο σπίτι τους, απολαμβάνουν τα πανάκριβα αγαθά τους, μη σκεπτόμενοι τι συντελείται έξω από την πόρτα τους. Με αυτά δεν εννοώ βέβαια ότι όλοι οι Έλληνες ζούνε πλούσια. Μάλιστα πολλοί Έλληνες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της επιβίωσης όπως και οι μετανάστες. Τα προβλήματα δημιουργούνται και σε έλληνες φτωχούς και σε ξένους από τους έχοντες την εξουσία και τους κατέχοντες τα πλούτη. Η αδιάφορη στάση αυτών  είναι το ίδιο συνένοχη με όσους εγκληματούν κατά του ανθρώπου, κατά των ελευθεριών και των δικαιωμάτων. Η σιωπή που επιδεικνύουν  φέρει την ενοχή και κάποια στιγμή θα φέρει και την τιμωρία.
Αυτό λοιπόν που ζητούμε εμείς ως μετανάστες και ως πρόσφυγες είναι μια κουλτούρα αλληλεγγύης και τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων μας ως πολιτών σε ξένη χώρα. Είσαστε υποχρεωμένοι ηθικά και απέναντι στον πολιτισμό σας να διασφαλίσετε μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στο δικό σας τόπο. Στο όνομα της ανθρωπιάς και σε όποια αξία έχει διδάξει το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Μην ξεχνάτε άλλωστε, ότι ο λαός σας έχει βιώσει πολλές φορές το πρόβλημα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς ως σύγχρονη εθνική περιπέτεια. Και τολμώ ν' αναφερθώ και εγώ σε αυτά τα δύο μείζονα ζητήματα για τον απλούστατο λόγο: Είμαι και εγώ μετανάστρια!
 Αουρόρα  Γιαζτζή
(Φοιτήτρια του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας)

4 σχόλια:

  1. Εκπληκτικό κείμενο! Μπράβο σε όλους σας! Κανετε εξαιρετική δουλειά! Επιτέλους κάποιοι μιλούν για ουσιώδη θέματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε δε πάτε να πνιγείτε θολοκουλτουριάριδες, που αποκτήσατε και συνείδηση μετανάστη. Αυτά που γράφεις (κυρία μου) άντε πέστα σε όλους τους Έλληνες που έχουν σκοτωθεί , βασανιστεί , ατιμαστεί , κλαπεί κ.λ.π . Πέστα στα παιδιά μας που εγκαταλείπουν την πατρίδα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, γιατί κάποιοι με την βοήθεια σας, μας φέρνουν το ΙΣΛΑΜ στη γειτονιά μας. Για τους εθνοπροδότες που μας γυροφέρνουν υπάρχει μόνο μια συνταγή , αυτή που είπε ο Κολοκοτρώνης «Φωτιά και τσεκούρι».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε πολλές περιπτώσεις και η χώρα μας βρέθηκε σε άσχημη οικονομική κατάσταση και οι Έλληνες αναγκάσθηκαν να φύγουν στο έξωτερικό αναζητώντας καλύτερες "ημέρες". Εργασθήκανε σκληρά βοηθώντας έτσι τον εαυτόν του άλλά και την χώρα που τους φιλοξένησε.
    Σπάνια να δημηουργήθηκαν εγκληματικά προβλήματα εκ μέρους τους. Κάποτε επέστρεψαν με τους καρπούς των κόπων τους.
    Πολλές φορές η Ελλάδα βρέθηκε σε κατοχή ξένων ή σε χέρια μη αρεστών καθεστώτων, αλλά οι Έλληνες έμειναν για ν' αγωνισθούν στον τόπο τους.
    Τα γράφω αυτά για να συγκρίνω τις μεταναστεύσεις των Ελλήνων με τις λαθρομεταναστεύσεις ξένων στην Ελλάδα. Δεν είμαστε και ο παράδεισος της οικουμένης, αλλά ούτε και μία αχανής χώρα που θα θα μπορούσε να δεχθεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών, που ίσως να ήταν και χρήσιμοι ως εργατικά χέρια.
    Είμαστε μία χώρα με πολύ - πολύ μεγάλη Ιστορία, αλλά πολύ μικρή και φτωχή ώστε ν΄αντέξει τέτοιο μεγάλο φορτίο μεταναστών.
    Κι' αυτό, διότι ένας ξένος εργαζόμενος στην Ελλάδα, ένας άνεργος Έλληνας. Κακά τα ψέματα, οι εργοδότες προτιμούν αλλοδαπούς στις δουλειές τους, διότι τους εκμεταλεύονται σε όλους τους τομείς της εργασίας (λιγότερο μεροκάματο και χωρίς ασφάλεια- γι' αυτό και τα ασφαλιστικά μας ταμεία πάνε κατά διαόλου- όταν πχ πρόσφατα δημοσιεύθηκε ότι διέφυγαν στην Αλβανία 1,5 δις Ευρώ από μαύρη εργασία).
    Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να γράψω όλα αυτά, αλλά δυστυχώς είναι η τραγική πραγματικότητα και στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, ισχύει ο νόμος της ζούγκλας: "Οθάνατός σου η ζωή μου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή