Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών για το Πολυτεχνείο

ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΑ ΔΙΑΣΠΑΣΤΕΣ

Τη Δευτέρα 17 του Νοέμβρη 2008 πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα πορείες προς τιμήν της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αποδεικνύοντας, 35 χρόνια μετά, ότι το νόημα της εξέγερσης εκείνης παραμένει ακόμη ζωντανό και επίκαιρο.

Στην Αθήνα και σε όλες τις άλλες πόλεις, χιλιάδες νεολαίοι και εργαζόμενοι συμμετείχαν στις πορείες που διοργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι. Πανελλαδική αποκλειστικότητα και Θεσπρωτική πρωτοτυπία αποτέλεσε μόνο η Ηγουμενίτσα, όπου για δεύτερη συνεχή χρονιά έγιναν δύο ξεχωριστές πορείες, πράγμα που όχι μόνο δεν τιμά αλλά και προσβάλλει το μεγαλειώδη εκείνον αγώνα και τη σημασία του.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου ο σύλλογός μας σε γενική του συνέλευση πήρε την απόφαση για την από κοινού διοργάνωση της συγκέντρωσης με την τοπική ΕΛΜΕ, το σύλλογο εκπαιδευτικών Α’βάθμιας και το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, στους οποίους και απέστειλε προσκλήσεις καλώντας τους σε σύσκεψη τη Δευτέρα 10 Νοέμβρη. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία μελών των Δ.Σ. όλων των συλλόγων, οι εκπρόσωποι των καθηγητών, των δασκάλων και των φοιτητών συμφώνησαν για την αναγκαιότητα διεξαγωγής μιας κοινής συγκέντρωσης. Αντίθετα ο εκπρόσωπος του ΕΚΘ (που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ-ΚΚΕ) προέβαλλε διάφορες διαφωνίες – προφάσεις (πλαίσιο, ώρα κλπ) στις οποίες όμως οι εκπρόσωποι των άλλων συλλόγων έκαναν υποχωρήσεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια κοινή συγκέντρωση. Ούτε αυτό όμως στάθηκε αρκετό για να αποτρέψει τα μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ και του ΠΑΜΕ από το να κάνουν τη δική τους ξεχωριστή – διασπαστική συγκέντρωση. Έτσι την Τετάρτη το πρωί το ΕΚΘ απέστειλε κείμενο σε όλους τους συλλόγους (εκτός από το φοιτητικό!) το οποίο καλούσε στην απογευματινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Βλέπουμε λοιπόν ότι το ΚΚΕ συνεχίζει να διατηρεί τη στάση που κράτησε και εκείνη την εποχή, όταν στο φύλλο της Πανσπουδαστικής του Γενάρη – Φλεβάρη του ’74 αποκαλούσε «προβοκάτορες της ΚΥΠ» τους φοιτητές της νομικής που συμμετείχαν στο Πολυτεχνείο, και χαφιέδες όσους προέβαλλαν συνθήματα με τα οποία η ηγεσία του ΚΚΕ δε συμφωνούσε.

Παράλληλα η τοπική ΕΛΜΕ αρνήθηκε την τελευταία στιγμή να συνδιοργανώσει τη συγκέντρωση, αν και μέλη του Δ.Σ. της παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν στη συγκέντρωση, ενώ απαράδεκτη θεωρούμε τη στάση του συλλόγου εκπαιδευτικών Α’βάθμιας, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του οποίου ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ (ΚΚΕ) συνεργάστηκε με τους εκπροσώπους της ΔΑΚΕ (ΝΔ) με σκοπό να απορρίψουν την πρόταση του συλλόγου φοιτητών. Ενώ όμως και η ΕΛΜΕ και ο σύλλογος εκπαιδευτικών Α’βάθμιας προηγούμενα μιλούσαν για την αναγκαιότητα κοινής δράσης, και τελικά δε δέχτηκαν να συνδιοργανώσουν τη συγκέντρωση μαζί με το σύλλογο φοιτητών, δεν είχαν ωστόσο κανένα πρόβλημα να συνδιοργανώσουν εκδήλωση για το Πολυτεχνείο την Κυριακή 16 του Νοέμβρη μαζί με το ΕΚΘ, φανερά διασπαστική, αφού ήταν ενήμεροι πως ο σύλλογος φοιτητών δεν είχε κληθεί.

Ο σύλλογος φοιτητών θεωρεί (πράγμα που επανειλημμένα εκφράστηκε μέσα από τις γενικές του συνελεύσεις) πως ο μόνος τρόπος απάντησης στις επιθέσεις του δεχόμαστε είναι οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και η ενότητα στη δράση, κάτι που θα συνεχίσει να επιδιώκει.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΕΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου