Το Μάρτιο του 2003, η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης εξέδωσε ένα εγχειρίδιο επικοινωνιακής προσέγγισης των φοιτητών από τα στελέχη της. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και αντίστοιχο έγγραφο του αριστερού τμήματος της ΠΑΣΠ, που διανεμήθηκε στο Φυσικό Τμήμα της Πάτρας, το 2006. Και τα δύο έγγραφα διανεμήθηκαν «αυστηρά προς εσωτερική χρήση».
Η ΔΑΠ, καταρχάς, χωρίζει τους πρωτοετείς φοιτητές σε κατηγορίες:
• Κομματικά ενταγμένοι στο δικό μας χώρο
• Κομματικά ενταγμένοι σε άλλο χώρο
• Με αρνητική προδιάθεση προς όλες τις παρατάξεις
• Με μετριοπαθή στάση - ουδέτεροι
Στη συνέχεια, συνιστά τρόπους προσέγγισης:
«Η εικόνα που θα δίνουμε πρέπει να είναι κοντά σε αυτή του μέσου φοιτητή. Οι πρωτοετείς νιώθουν καλύτερα με ανθρώπους που παρουσιάζουν ανάλογη με εκείνους εικόνα. Άρα: Κερδίζει η μη εκκεντρική εμφάνιση, η μη ιδιαίτερα στυλιζαρισμένη εμφάνιση, το καθημερινό - απλό ντύσιμο».
Ταυτόχρονα, εφιστά την προσοχή:
«ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν εγγράφουμε νέα μέλη στο τραπεζάκι ούτε κυκλοφορούμε με αιτήσεις μέλους μπροστά στον κόσμο. Δεν φωνάζουμε μεταξύ μας, ούτε τσακωνόμαστε μπροστά σε άλλους. Στο τραπεζάκι είμαστε πρώτα στελέχη και μετά όλα τα υπόλοιπα».
Οι ιθύνοντες της επικοινωνιακής, αν όχι προσηλυτιστικής, τακτικής της ΔΑΠ, αναφερόμενοι στους φοιτητές «με αρνητική προκατάληψη προς όλες τις παρατάξεις», κάνουν λόγο για τη «μεγάλη δεξαμενή από την οποία πρέπει να αντλήσουν κέρδη».
«Πρέπει να κερδίσουμε από αυτήν την κατηγόρια των Α' ετών και αυτό επιτυγχάνεται με την προβολή της προσφοράς και των θέσεων της παράταξης που δεν είναι αυστηρά κομματικές. Επιδεικνύουμε τη σημασία του συνδικαλισμού, γενικότερα, και εστιάζουμε στα πρακτικά, καθημερινά προβλήματα της σχολής», αναφέρεται.
Για τους φοιτητές «με μετριοπαθή – ουδέτερη στάση», θεωρούν ότι πρέπει να πέσει «περισσότερο βάρος στο στοιχείο της φιλίας και της παρέας, χωρίς όμως να παραμελούμε την πρόσφορα της παράταξης».
«Οι πρωτοετείς είναι χαρούμενοι και περήφανοι για την επιτυχία
τους. Γι' αυτό ας είμαστε κι εμείς χαμογελαστοί! Πάνω απ' όλα είναι μια ευκαιρία να κάνετε καινούριες γνωριμίες. Να είστε άνετοι και να το διασκεδάζετε!», παροτρύνουν.
Και η τακτική της ΠΑΣΠ
«Οδηγίες προς ναυτιλομένους» του Φυσικού Τμήματος της Πάτρας παρέχει και η «αριστερή ΠΑΣΠ», όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο που συντάχθηκε το 2006.
Μέσα από το κείμενο, εκφράζεται η διαπίστωση ότι μία παράταξη η οποία είναι πρώτη σε εκλογική δύναμη εντός του πανεπιστημίου, ποτέ δεν διατηρεί την πρωτιά, αν προηγουμένως έχει στηρίξει την κινητοποίηση της κατάληψης.
Για αυτό το λόγο, το επικοινωνιακό επιτελείο της φοιτητικής παράταξης έκανε σαφές ότι στα τμήματα όπου η ΠΑΣΠ ήταν πρώτη σε ψήφους, εκείνη δεν θα στήριζε την κατάληψη ως μορφή αντίδρασης στο νόμο – πλαίσιο Γιαννάκου, παρά μόνο τυπικά και για λίγες ημέρες.
Βέβαια, «ανεξάρτητα με οποιαδήποτε μορφή κινητοποίησης που θα επιλέξει κάποια σχολή, δεν σταματάτε να τονίζετε τη διαφωνία σας με τον νόμο και ότι επιθυμείτε την απόσυρση του προσχεδίου, τονίζοντας σημεία που προκαλούν συγχυση στους φοιτητές, όπως οι αιώνιοι φοιτητές, το άσυλο κτλ. και που εύκολα μπορεί να πειστούν». Επίσης, «σε σημεία που σύντροφοι της ΠΑΣΠ ή της Ν. ΠΑΣΟΚ έχουν τοποθετηθεί υπέρ του νόμου παραβλέπετε να τα σχολιάσετε και κατά το δυνατόν τα αρνείστε».
Υπογράφουν:
Συντονιστικό Σπουδάζουσας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ΑΕΙ
Συμμετέχοντες ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ
ΠΑΣΠ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
ΠΑΣΠ ΕΜΠ
ΠΑΣΠ ΠΑΤΡΑΣ
ΠΑΣΠ ΚΟΜΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΣΠ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
(http://www.tvxs.gr)
Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009
Αυστηρά προς εσωτερική χρήση... (ή, τι να προσέξουν οι πρωτοετείς)
Ετικέτες
άρθρα,
Εκπαιδευτικά,
Μηνύματα που έχουμε λάβει
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου